top of page

Brännöseglingar

Årets första Helena-segling genomfördes utanför Brännö i Göteborgs södra skärgård lördagen den 14 juli i härligt sommarväder med en sydvästlig vind runt 5 m/s. Sju andungar och en Dragonfly trimaran startade och samtliga fullföljde seglingen.

Nästa Helena-segling blir Brännö runt lördagen den 11 augusti. Start och mål vid Brännö Husvik där det är skepparmöte kl. 10.00.

Helena-seglingarna arrangeras av bryggföreningen Helena med Nils Ekbergs (SWE 116) dotter Anna Ekberg och Björn Zachrisson som tävlingsledare och fixare. För banan utnyttjas befintliga sjömärken utanför Brännö. Vindvridningar och ström ställde extra krav på besättningarna. Först i mål var trimaranen som dock blev sist i resultatet när hänsyn togs till förhållandevis långsamma andungens handikapp. Vinnare blev Claes-Henrik Möse och Lotte Waller i SWE 115 Julia, en av de medlemsbyggda plastandungarna från 1980.

Deltagande andungar:

SWE 33 Pärlan, Claes Estelle (7 pl)

SWE 35 Hilma, Anders Näslund (3pl)

SWE 45 Trift, Claes Holmén (2 pl)

SWE 92 Nena, Bengt Witting (6 pl)

SWE 103 Rödstrumpa, Per Larsson (4 pl)

SWE 116 Eja, Nils Ekberg (5 pl)

SWE 115 Julia, Claes-Henrik Möse (1 pl)

I samband med prisutdelningen serverades traditionsenlig fika med hembakt. Årets läckra bakverk stod Ellen Ekberg (SWE 116) för. Tre generationer aktiva Ekbergare således varav Nils seglade SWE 116 Eja.

Förstapristagarna Claes-Henrik och Lotte valde att från prisbordet ta bryggföreningen Helenas vimpel. Nils berättar här bakgrunden till namnet:

Föreningen bildades 1980 då nya bryggor byggdes i Brännö Husvik.

Brännö var i gamla tider lotsarnas ö och lotsarna var stationerade på Vinga. Lotsbåtarna gick då i "pendeltrafik" mellan Vinga och Brännö och gången var den att lotsarna bordade till havs ute vid Vinga, följde fartyget till hamnen i Göteborg och tog sedan skärgårdsbåten ut till Brännö för senare befordran till Vinga.

Lotsbryggan i Husvik kallades för Helena och byggdes på ett vrak efter en gammal segelskuta, som en stormnatt gick på grund och hamnade vid Brännö. När denna brygga

revs för att bygga nya bryggor kunde man fortfarande ana de gamla bevuxna bottenstockarna, som utgjorde grundstommen till lotsbryggan. Denna brygga har fått sitt namn efter fartyget.

Vad var då naturligare än att kalla den nya bryggföreningen Helena? I Lasse Dahlqvists sång "Morfar har berättat" står det i en vers:

"Nere vid Helena stod jag när lotsarna kom. Lika trygg i bena var jag som en utav dom. Morfar har berättat fantastiska saker för mej,

om Lasse i gatan som stormiga nätter än visar sig."

Morfar var mästerlotsen Lange och chefslots på Vinga.

bottom of page