top of page

Översiktligt förslag från Leif Sjögren rörande säsongsvård.

 

 

Vård av träandungar

En kravellbyggd träbåt måste skyddas både mot vatteninträngning och uttorkning. Fuktkvoten ska hållas så jämn som möjligt över året, både under och över vattenlinjen. En nybyggd eller helrenoverad andunge kan med rätt ytbehandling ha en mycket låg fuktkvot under lång tid. Men de flesta båtarna är ju ca 60 år gamla, och då har limmet som håller ihop bordläggningen förlorat sin styrka. Vatten tränger in i sprickor mellan borden och i skarvar vid kölplankan, stävarna, bottenstockarna och spanten. När båten sedan får torka uppstår fler och större sprickor.  Här är några tips för att förlänga båtens liv:

  • Se till att båten kommer i sjön varje år. Sjösätt båten innan den torkat ut för mycket och ta upp den tidigt så att botten inte är vattenmättad när frosten kommer.

 

  • Vinterförvara båten väl täckt och ventilerad, helst på en skuggig plats med lite fukt i marken för att undvika uttorkning på våren. Gärna under tak, men inte i ett uppvärmt utrymme. Palla upp båten under kölen och förskeppet. Presenningen ska hänga fritt över relingslisten. Ett bra tips är att tejpa fast byggplastfolie längs vattenlinjen när båten torkat litegrann. Låt plasten hänga ner till marken eller tejpa ihop den under båten. Släng gärna in några blöta tidningar. Då bevaras fukten under vattenlinjen.

 

  • Under sommaren ska sittbrunnen vara täckt med ett kapell. Se till att däcket är tätt vid  sittbrunnssargen, relingen och röstjärnen och alla påskruvade beslag. Om möjligt bör du också skydda bordläggningens utsida för solen, tex genom att förtöja båten på skuggsidan av en hög klippa eller båt. Eller med ett långt skynke som får hänga ner från relingen på solsidan.

 

  • Håll din andunge väl inoljad och ytbehandlad, både på utsidan och insidan. Då motstår den vatteninträngning bättre så att fuktrörelserna och risken för rötskador minskar. Detta är särskilt viktigt numera när det inte längre finns några godkända rötskyddsmedel.

 

  • Ta reda på hur fukten kommit in där lacken eller färgen släppt från underlaget och täta vid behov. Gör trärent, låt torka och börja sedan med linolja innan du bättrar med flera lager lack eller färg. Det finns numera en raffinerad linolja (Selders grundolja) som kan värmas in i träet och härdar så att den kan övermålas utan problem. Under durkarna är det bra att stryka lite rå linolja i skarvarna mellan bordläggning, spant och bottenstockar innan båten sjösätts.
     

 

Leif Sjögren 2023

Nåtlimning av Andunge.
Text och bild sammanställt av Leif Sjögren januari 2024.
Klicka på bilden.

Typiska skador på träskrov.
Text och bild Leif Sjögren 2024
Klicka på bilden

bottom of page