top of page

Andunge VM 2023

Efter många veckor av härligt högtrycksväder närmade sig ett lågtryck västerifrån inför Västkustmästerskapen i Andungesegling, Andunge VM. Med den hittills störst andelen av trailerburna båtar var inte frågan så mycket om det skulle gå att segla till mästerskapen i Stenungsund som om det skulle gå att genomföra seglingarna. Första tävlingsdagen, lördag, kom med betydligt bättre väder än förutspått. Seglingsledningen tog det kloka beslutet att försöka genomföra fem seglingar med tanke på osäkerheten om det alls skulle gå att segla under söndagen.


Att det inte blev en enda tjuvstart kan vi nog tacka den långa startlinjen för och kanske att alla var måna om att ambitionen att genomföra fem seglingar inte fick haverera på grund av allt för ivriga deltagare.

Av arton anmälda deltagare kom sjutton till start. En Andunge avbröt tidigt i första seglingen då det läckte in för mycket vatten. Ett resultat av den dittills torra sommaren och få tillfällen att segla med kräng och blöta ner friborden?


Årets VM lockade flera nya andungeseglare och två norska besättningar varav en ensamseglare. Lali och Lotta Gelin kom som vanligt från Stockholm. I övrigt var det västkustseglare.


Vädret var ostadigt men med relativt stabil vindriktning under de inledande seglingarna. Men vindstyrkan varierade både på banans olika delar och under dagen. Vi var nog inte alla så alerta på att anpassa trimmet. Och frustrationen var stor när båtar helt nära gick betydligt snabbare och högre i vind. Fem seglingar genomfördes innan vi var måna om att hänga kläder på tork och bege oss till regattamiddagen.


På söndagens skepparmöte var det inte någon tvekan om att ställa in dagens seglingar. Grillmeister Holzner Andunge VM utlovade korv med bröd till prisutdelningen och innan dess hanns nästan alla trailerburna båtar att mastas av och lyftas. Lätt gjort med många hjälpande händer närvarande. Några av oss passade också på att studera däcks- och sittbrunnslayouter. Mycket har hänt under de senaste åren och variationen är förvånansvärt stor vilket tyder på både breda erfarenheter och kreativitet i Andungeklassen!


Stenungsunds Segelsällskaps brygganläggning i omedelbar närhet av kran och lokal där man kan ha skepparmöte och prisutdelning samt grilla ger goda förutsättningar utöver ett fritt men skyddat banområde.


Grattis till Tomas Nordqvist och Kent Holzner i SWE 134 som vann totalt med tre förstaplaceringar, en andra plats och en fjärdeplacering. Tvåa kom SWE 15 tillika bästa träandunge, seglad av andungenestorn Leif Sjögren med gastarna Astrid Sjögren och Arne Wolgast.


Tack Karl-Erik och Dennis med medhjälpare för ett fint arrangemang!


VM Andunge 2023 resultat
.pdf
Download PDF • 652KB


Västkustmästarna Tomas Nordkvist och Kent Holzner

Nästan alla deltagarna samlade efter prisutdelningen
Comments


bottom of page