top of page

Klassiska regattan och VM

Andungeklubbens ordförande Lars Westerlind ger här några impressioner från Klassiska regattan, som seglades utanför Långedrag i Göteborg på Nationaldagen.


Missa inte möjligheten att kappsegla mot andra Andungar på Västkustmästerskapen i Andunge, VM, 17-19 juni. Se https://ssfram.com/anmalan_vm_andunge_2022.html Anmälan senast 13 juni.


Klassiska regattan på Långedrag den sjätte juni 2022

Att Andungeklassen fortfarande växer både i antal båtar och i medlemstal märktes tydligt på årets Klassiska regatta på Långedrag, som traditionsenligt seglades på Nationaldagen. Hela tio ekipage kom till start, som gjorde vår klass till den största.


Jan-Erik Janne Settergren upplät en större del av sin hamn på Ängholmen, varifrån fyra deltagande Andungar utgick. När jag kom ned i hamnen låg tre Andungar redan riggade, och jag undrade vem som fått fel segel med sig hemifrån, då det inte alls var den prassliga och veckfria duken, som är legio nu för tiden. Det var Leif Sjögren, som inte alls hade tagit fel, utan tagit fram sitt äldsta segel för att matcha tanken bakom den Klassiska regattan. Med nummer 15 skrivet med tydliga siffror i seglet, fick han ändå bra fart i ”Quaque” och seglade som vanligt förbi oss i både högre fart och höjd.

SWE 15 Quaque och nybyggda SWE 100 ”Amalia”


Paret Nordqvist och Holzner var åter oslagbara. De fick med sig det fina vandringspriset av en Andungehalva i glas tillverkat av konstnär Lars Sestervik, gast ombord på ”Quaque”. Tidigare innehavaren Nisse Smitt hade försett verket med belysning på ett trästativ, som förhöjde det ytterligare. Kent H monterade genast upp skapelsen i sitt badrum, där han vid bad kan trycka på knappen och få Andungen upplyst, studera dess fina linjer och samtidigt begrunda de framgångar som han haft ihop med Tomas i 134:an.

Segrarna Kent Holzner och Tomas Nordqvist med vandringspriset, en halvmodell av Andunge i glas. Glaskonstnären Lars Sestervik gastade SWE 15 Quaque.


Seglingarna genomförs på gammalt vis med startballong och skärgårdsbana. Start och mållinje utgår från en tribun, vilket innebär att det inte alltid blir krysstart. Det blev därför lite cirkus vid yttre begränsningsbojen, som låg närmast nästa rundningsmärke. Med en kraftig ström i vattnet trängdes ett antal båtar samman och fick se de ekipage, som varit förutseende och tagit en lite längre linje mot första märket, segla iväg och skaffa sig en ordentlig ledning. Så kan det bli när för många vill ha ’’pool position’’.

I väntan på start


Efter seglingarna inbjöds vi seglare till grillen på bryggan, där vänliga ”seglaränkor” (?) stod för bespisning. Gamla kamrater dyker upp, och minnen från förr berättas om igen och från dragspel hörs Evert Taube och Lasse Dahlqvists låtar. Charmige seglingsledaren och prisutdelaren Göran Ejdeling försökte tyda resultattabeller och dela ut priser till de främsta seglarna, allt med ett gott och oefterhärmligt leende över läpparna. Tomas Nordqvist stiger fram och tackar arrangörerna för en fin dag med härliga seglingar.


Lars Westerlind

SWE 194 ”Birgitta”


Foton: Peter Warfvinge och Lars WesterlindComments


bottom of page